Neem contact met ons op

Sharp lanceert energiemanager ‘Smart Chap’ en 256 watt PV-module tijdens Intersolar 2017 (stand A2.571)

Houten, 29.05.2017

Sharp Energy Solutions laat tijdens Intersolar 2017 de eerste resultaten van een jaar lang investeren door partner Foxconn zien. Sinds Sharp de samenwerking met Foxconn is aangegaan, heeft de Energy Solutions-tak van het bedrijf intensief kunnen investeren in productontwikkeling. Sharp toont onder meer haar nieuwe, met een Good Design Award (GDA) bekroonde 48-cels ‘back contact’ PV-module. Daarnaast lanceert het bedrijf een energiemanagementplatform, de Smart Chap, dat compatible is met de hardware van een groot aantal fabrikanten. Sharp is tijdens Intersolar, van 31 mei t/m 2 juni in München, te vinden op stand A2.571.

Goede vooruitzichten
De Energy Solutions-divisie verwacht dit jaar goede resultaten te boeken. Baudik de Vries, Country Manager Sharp Solar Benelux: “De Europese omzetcijfers zijn in de afgelopen zes maanden met meer dan twintig procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Maar ook de komende periode ziet er goed uit voor Sharp Energy Solutions. Dankzij de investeringen van Foxconn kunnen we onze producten steviger in de markt positioneren. Sharp staat bekend om haar sterke visie en innovatiedrang om nieuwe oplossingen te ontwikkelen die volledig op de toekomst zijn gericht. Onze nieuwe producten, waaronder het Smart Chap-platform en het back contact-zonnepaneel, die we dit jaar op Intersolar kunnen laten zien, zijn daar het bewijs van. We kijken er naar uit om ons uitgebreide portfolio, alsmede de mogelijkheden om als partner samen te werken met Sharp, toe te lichten aan onze standbezoekers.”

48-cels back contact–module
Sharp breidt haar assortiment energie-oplossingen onder meer uit met een highperformance monokristallijne fotovoltaïsche PV-module, de NQ-R256A, die met een vermogen van 256 watt een effectiviteit heeft van 19,8 procent. De module is zeer efficiënt dankzij de back contact-technologie, waardoor de module op een minimaal formaat dakoppervlak het maximale uit de hoeveelheid zonnestraling weet te halen. Het grote aantal contacten op de achterzijde van de cel zorgt voor een gelijkmatige en efficiënte energieafvoer. De opbrengst is het hoogst op warme zomerdagen met een bovengemiddelde temperatuurcoëfficiënt van -0,377 procent per °C.

Dankzij het compacte formaat (1318 x 980 x 46 millimeter) en het geringe gewicht (17 kilogram) is de module eenvoudig te installeren, waardoor het paneel ideaal is om op lastige posities op het dak te monteren – bijvoorbeeld rechtop of horizontaal. De veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid van het zonnepaneel voldoen aan de IEC-normen (IEC/EN 61215 en IEC/EN 61730). Het paneel is zeer stabiel, doordat het is voorzien van een frame met twee extra steunbalken en een koperen laag aan de achterzijde van de cel. Dankzij het robuuste ontwerp kunnen de modules een sneeuwbelasting tot 5.400 Pascal aan (in lijn met IEC61215). Bovendien is de connectordoos omhuld met hars, waardoor deze optimaal beschermd is tegen water- en contactschade.

Voor de vormgeving van het zonnepaneel heeft Sharp in Japan een GDA ontvangen. De module is voorzien van een discrete matzwarte afwerking. Doordat de elektrische contactdraden aan de onderzijde van het paneel zijn bevestigd en het zonneglas over een antireflectie-coating beschikt, is de weerspiegeling van het paneel tot een minimum beperkt en is deze minder opvallend aanwezig op het dak.

Smart Chap-platform met energieopslag

De Smart Chap van Sharp is een slim, modulair energiemanagementsysteem voor in huis. Gebruikers kunnen met het systeem accu’s beheren waarmee het teveel aan zonne-energie dat overdag binnenkomt, opgeslagen kan worden voor later gebruik. Hierdoor kunnen zij zelfs ‘s nachts gebruik maken van zonne-energie. In de zomermaanden hoeven gebruikers daardoor naar verwachting tot maximaal 95 procent minder gebruik te maken van het elektriciteitsnet. Over het hele jaar heen ligt dit percentage op maximaal 80 procent.

Er is nog geen ander systeem op de markt dat zo flexibel is ingestoken: het is een open platform dat aangesloten kan worden op tal van hardware-systemen – zoals accu’s, omvormers en warmtepompen – van een groot aantal fabrikanten. De interfaces kunnen eenvoudig worden uitgebreid, net als de capaciteit en de prestaties van het apparaat. Dit opschalen kan door extra accu’s of omvormers aan het systeem te verbinden. Het systeem is geschikt als aanvulling op elk bestaand fotovoltaïsch systeem op de markt, ongeacht welke PV-omvormer is gebruikt.

Daarnaast zorgt Smart Chap ervoor dat de geproduceerde zonne-energie op een zinvolle en kostenbesparende manier over het huis wordt verdeeld. Speciaal voor Android- en iOS-apparaten is een Smart Chap-app verkrijgbaar, waarmee gebruikers met behulp van een PC, tablet of smartphone gebruik kunnen maken van de Smart Chap. Ze kunnen met het systeem en met de bijbehorende app op verschillende manieren hun apparaten besturen. Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van Smart Grid Ready-interfaces, draadloze stekkers of relais. Zo kunnen de apparaten via het systeem in- en uitgeschakeld worden met behulp van vooraf geformuleerde voorwaarden, bijvoorbeeld ‘als de zon schijnt.’

Bovendien kunnen gebruikers via de app het energieverbruik op ieder moment van de dag en vanaf iedere gewenste locatie monitoren. De app informeert de gebruiker over de hoeveelheid stroom die het zonnesysteem op dat moment produceert, de accustatus en het energieverbruik in huis. De app maakt inzichtelijk hoeveel van de energie die gedurende de dag verbruikt wordt, met het eigen zonnedak gegenereerd is en hoe hoog de mate van zelfvoorziening daardoor is. Tevens adviseert de app hoe dit percentage verhoogd kan worden. Deze informatie wordt opgeslagen en kan daardoor voor iedere periode overzichtelijk worden weergegeven.

Voor meer informatie over de producten en oplossingen van Sharp Energy Solutions kunt u de website bezoeken of stand A2.571 tijdens Intersolar 2017.

Contact

Baudik de Vries
​​​​​​​
Country Manager Sharp Solar Benelux
Baudik.devries@sharp.eu 

-->

Social