Florist making phonecall

Dit zijn de trends en verwachtingen voor print voor 2022

Kantoren in heel Europa ondergaan een verandering als gevolg van technologische ontwikkelingen op het gebied van documentbeheer, versterkt door de huidige pandemie. Dat heeft ook zijn weerslag op printgebied. Print blijft belangrijk in kantooromgevingen, maar – net als bij elke andere technologie – veranderen de behoeften en eisen.

Sinds begin 2020 heeft corona een behoorlijke impact op bedrijfsstrategieën: de meeste bedrijven waren gedwongen om hun digitale transformatiestrategie te versnellen. Organisaties die eerder terughoudend waren met veranderingen, werden gedwongen om anders te gaan werken. In 2020 waren veel van de oplossingen nog ‘quick fixes’. In 2021 zijn veel bedrijven doorgegaan met het ontwikkelen en verfijnen van hun digitale plannen – en naar verwachting zal dit zich ook in 2022 en daarna voortzetten. Dit zijn volgens ons de verwachtingen en trends in de printindustrie voor 2022.

Verder kijken dan print
De printindustrie is een volwassen markt waar dan ook weinig technologische doorbraken meer plaatsvinden. Dat wil niet zeggen dat de markt niet verandert. Zo zien we over de hele lijn dat mkb-bedrijven steeds minder leveranciers willen inschakelen. Waar voorheen nog meerdere leveranciers werden ingeschakeld voor de levering en het beheer van de IT- en printomgeving, willen bedrijven dit steeds vaker onderbrengen bij één partij. Ook zien we dat de IT-afdeling steeds meer apparaten beheert, waardoor deze afdeling steeds meer bepalend is voor de aanschaf van print- en kopieerapparatuur.

Deze ontwikkeling wordt versneld door de behoefte aan gecentraliseerde beveiliging nu mkb-bedrijven steeds vaker doelwit zijn van cybercriminelen. Criminele hackers zijn voortdurend actief en mkb-bedrijven blijken vaak niet de kennis te hebben om dit te voorkomen. Of ze zijn zich niet bewust van de gevaren van cybercriminaliteit, bijvoorbeeld dat dit ook kan plaatsvinden via de aanwezige printapparatuur. Om dit gat in de beveiliging te helpen vullen, vertrouwen veel mkb-bedrijven naar hun IT-dienstverlener.

Printen in de cloud
Nog een trend die we al eerder zagen, was de voortdurende verschuiving van de traditionele IT-infrastructuur naar de cloud. Bij Sharp zien we dat bijvoorbeeld aan het feit dat minder klanten printservers op locatie hebben, en liever een beroep doen op een serviceprovider om resources te hosten en beheren.

Ook voor de eerdergenoemde beveiliging biedt de cloud mogelijkheden voor het mkb. Mkb-bedrijven hebben de verantwoordelijkheid om de data in hun cloudsystemen te beschermen. Grote serviceproviders als Microsoft en AWS bieden extreem veilige cloudomgevingen op maat, veiliger dan veel mkb-bedrijven zich kunnen veroorloven om dit zelf te doen. Dankzij de cloud krijgen mkb-bedrijven de beschikking over technologie, zowel op het gebied van hardware als applicaties, die anders niet toegankelijk zouden zijn.

Ook in de printsector draagt de cloud bij aan een revolutie. Zo kunnen leveranciers mkb-bedrijven optimaal ondersteunen dankzij nieuwe diensten rondom AI en big data. Hierdoor kan bijvoorbeeld preventief onderhoud gepland worden op basis van voorspellend inzicht, of kunnen technici bij directe problemen op pad worden gestuurd – zonder dat de klant bewust is dat er een technisch probleem is.

Ook in de backend bewijst data een bron van inzicht te zijn voor producenten en productontwikkelaars. Data kan potentiële zwakheden in productontwerp of fouten in de dienstverlening opsporen, waardoor het ontwerp van een product niet alleen verbetert, maar óók de efficiëntie van de dienstverlener. Denk hierbij aan preventief onderhoud, het verminderen van storingen en het tijdig aanleveren van verbruiksmaterialen.

De groene printrevolutie
Maatschappelijk verantwoord ondernemen blijft een belangrijk onderdeel van printstrategieën. Werknemers zijn steeds vaker millennials, die milieubewuster zijn en zich meer verantwoordelijk voelen voor een goede leefomgeving dan eerdere generaties. Naarmate zij meer invloed krijgen op de werkvloer, zien we hogere eisen en verwachtingen rond de circulaire economie, het klimaat en milieukwesties.

Voor de printindustrie is de manier waarop bestaande materialen en producten geproduceerd, geconsumeerd, gedeeld, geleased, gerepareerd, refurbished én gerecycled worden, essentieel. Bij Sharp blijven we hiervoor constant in ontwikkeling door nauw samen te werken met onze engineeringsteams in Japan om ervoor te zorgen dat we vooroplopen op het gebied van MVO in de printsector.