Evolving Culture in the Face of Hybrid Working

Nederlandse kantoormedewerkers positief over gedeeltelijke terugkeer naar kantoor na pandemie, maar eisen veranderingen aan hun werkplek

Nu het overgrote deel van de Europeanen al meer dan anderhalf jaar thuiswerkt en velen dat ook in de nabije toekomst blijven doen, komt Sharp met de resultaten van een nieuw onderzoek. Daaruit blijkt dat de meeste kantoormedewerkers in Europa ernaar uitkijken om een deel van de werkweek terug te keren naar kantoor. Het onderzoek toont ook aan dat werkgevers aan een aantal eisen moeten voldoen om productiviteit en positiviteit op de werkplek te creëren, vooral voor medewerkers onder de dertig.

In het onderzoek werden meer dan 6.000 kantoormedewerkers in het mkb in heel Europa ondervraagd. Aan het licht kwam de impact die de coronapandemie heeft op de behoeften van medewerkers en op hun verwachtingen ten aanzien van werken in de toekomst.

Na lange tijd verplicht thuiswerken zegt ongeveer de helft van de Nederlandse kantoormedewerkers (52 procent) dat werken in een dynamische kantooromgeving belangrijker voor ze geworden is. Meer dan de helft (56 procent) benadrukt het belang van elkaar fysiek te zien en met elkaar samen te werken.

Gevraagd naar hun werkplek van de toekomst, is de mogelijkheid om fulltime op afstand te werken het belangrijkst voor Spaanse medewerkers (19 procent), gevolgd door Nederlanders (17 procent). Fulltime op kantoor werken is voor de Polen juist het belangrijkst (21 procent). Een punt waarop alle Europeanen het met elkaar eens zijn, is de mogelijkheid om balans aan te brengen tussen op kantoor werken en op afstand werken. In elk land scoort hybride werken hoger dan volledig op afstand en volledig thuiswerken – in Nederland vindt 27 procent dit.

De meningen van Europeanen over wat het belangrijkst is bij het toekomstige werken, lopen uiteen. Voor de Nederlanders is dat stabiliteit: zeker weten dat ze een baan hebben – 70 procent noemt dat. Voor de Fransen is het het belangrijkst (87 procent) om fysiek met collega’s samen te werken. In Nederland staat dit voor 55 procent op de eerste plaats . Flexibiliteit en de mogelijkheid om te werken op zelf bepaalde tijden in plaats van vaste uren is het belangrijkst voor de Polen (71 procent), gevolgd door de Britten (63 procent). Van de Nederlanders vindt 55 procent dit het belangrijkst.

De respondenten is ook gevraagd naar redenen waarom ze op kantoor willen werken. Weten dat collega’s er ook zijn (27 procent) en meer mogelijkheden voor sociaal contact (25 procent) staan bovenaan. Voor Nederlanders is dit respectievelijk 39 en 30 procent. Een andere veelgenoemde reden is zeker weten dat ze toegang hebben tot de nieuwste technologie – 22 procent van de Europeanen en 21 procent van de Nederlanders vinden dit een belangrijk punt.

Hoewel er duidelijk vraag is naar een terugkeer naar kantoor, zijn er ook aspecten die medewerkers tegenhouden. Dit zijn de vijf meest genoemde redenen in Nederland:

1. Minder collega’s op kantoor (25 procent)
2. Saai of niet inspirerend kantoor (24 procent)
3. Beperkingen in kantoorindeling (23 procent)
4. Faciliteiten gedeeld met meerdere bedrijven (21 procent)
5. Alleen toegankelijk via openbaar vervoer (20 procent)

Sharp deelt deze onderzoeksresultaten in een rapport over het toekomstige werken voor het mkb in Europa. Dit rapport is opgesteld in samenwerking met Viola K. Kraus, psycholoog gespecialiseerd in 'the future of work'. Het rapport is gratis te downloaden op www.sharp.nl/werkplek. Er staan tips in om bedrijven te helpen zich voor te bereiden op de toekomst, nu ze ervaren hoe het is om te werken in het nieuwe normaal. Daarnaast bevat het rapport advies voor het kiezen van werkplekoplossingen om nieuwe manieren van werken te ondersteunen.

Viola V. Kraus: “Er wordt heel veel gesproken over de hybride werkplek: een combinatie van op afstand en op kantoor werken. Maar om het effectief te maken, zijn twee zaken essentieel: enerzijds de beschikbaarheid van technologie en weten hoe je er optimaal gebruik van maakt en anderzijds training over hoe je efficiënt samenwerkt en hoe je de bedrijfscultuur levend houdt. De komende maanden wordt de nieuwe rol van het kantoor verder bepaald, nu we ons aanpassen aan het nieuwe normaal en bedrijven de juiste balans vinden tussen hóé mensen werken en wáár ze werken.”

Wilbert Hendriks, Manager Marketing & Strategie bij Sharp Electronics Benelux: “Er is een duidelijke behoefte om terug te keren naar kantoor. Maar het is belangrijk om de verwachtingen te managen en na te gaan wat medewerkers willen om de transitie soepel te laten verlopen en balans aan te brengen tussen werken op afstand en werken op kantoor. Het is tijd om meer ruimte, systemen en de mentaliteit voor samenwerken te omarmen om zo tegemoet te komen aan de behoeften van medewerkers na de pandemie.”

Over het onderzoek
Het onderzoek is in opdracht van Sharp uitgevoerd door Censuswide onder 6.018 kantoormedewerkers in het mkb (10-250 medewerkers) in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Nederland, Zweden, Italië en Polen.