Solar panels and colleagues walking

Sharp lanceert 540W bifacial PV-zonnepaneel met glas aan beide zijden

Sharp voegt een nieuw monokristallijn silicium fotovoltaïsch (PV) zonnepaneel met een vermogen van 540 watt toe aan zijn assortiment half-cut-cellen: de NB-JD540. De nieuwe module is ontworpen voor op commerciële en utiliteitsschaal in het open veld en biedt klanten een lagere LCOE (levelized cost of electricity) en een hogere return on investment. Afhankelijk van de omstandigheden ter plaatse kan de bifacial-technologie het vermogen van het paneel zelfs tot 25% verhogen.

Hoge energieopbrengst

Het NB-JD540-paneel heeft een efficiëntie van 20,9% en is uitgerust met 144 halve cellen van M10 wafer-grootte. De module is ontworpen voor een systeemspanning tot 1.500 volt en om de lichtabsorptie te verhogen zijn op het achterste glas witte reflectoren aangebracht in de openingen tussen de cellen.   

Een lage temperatuurcoëfficiënt van -0,349%/°C voor de energieopbrengst garandeert goede prestaties bij hoge omgevingstemperaturen, wat vanwege klimaatverandering en daardoor stijgende temperaturen steeds belangrijker wordt.  

Hoge productbetrouwbaarheid

Een hoogwaardige encapsulatiefolie, gecombineerd met EVA (ethyleenvinylacetaat) en PEO (polyolefinen) wordt gebruikt om potentieel veroorzaakte degradatie (PID) aan de achterzijde van de bifaciale modules te voorkomen. Bovendien maakt het NB-JD540-paneel gebruik van de 10-busbartechnologie met ronde busbars, waardoor elke cel nog meer vermogen krijgt en minder gevoelig is voor microscheurtjes.Net als alle Sharp halve-cel-modules heeft de NB-JD540 drie kleinere aansluitdozen in plaats van één, elk uitgerust met een bypass-diode. Deze aansluitdozen dragen minder warmte over naar de cellen erboven en verhogen op hun beurt de levensduur van de panelen en de algemene prestaties van het systeem. De veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid van het nieuwe paneel werd erkend met IEC-certificatie (IEC61215 en IEC61730). Ook bewijst het feilloos doorstaan van internationaal vastgelegde tests op ammoniak, zoutnevel, zand en PID-bestendigheid, dat het gaat om een robuust productontwerp.  

De afmetingen van de NB-JD540 zijn 2278 bij 1134 mm, met een aluminium frame van 30 mm. De glaslagen aan de voor- en achterzijde zijn elk 2 mm dik en het paneel weegt in totaal 32,5 kg.   Binnen de EU en verschillende andere landen geldt een betrouwbare lineaire garantie van 30 jaar op het  nominaal vermogen en een productgarantie van 15 jaar, vanaf de levering van het paneel aan de eindgebruiker. 

“We zijn erg blij dat we ons portfolio van half-cut-cellen kunnen uitbreiden met een bifaciale module van 540 watt, die bovendien onze klanten uitstekende prestaties bieden met een lagere levelized cost of electricity en een hogere return on investment. Onze bifacial PV-zonnepanelen maken indruk met extra vermogen afkomstig van de modules achteraan en maximale prestaties in het algemeen om zo onze uitputbare energiebronnen te beschermen en bij te dragen aan de bescherming van het klimaat”, aldus Andrew Lee, Sales Director EMEA, Sharp Energy Solutions Europa.