Samenwerking op de werkplek

Ruimte voor samenwerking

Aangezien traditionele managementhiërarchieën zijn afgebrokkeld en matrixmanagementstructuren met meerdere belanghebbenden de norm zijn geworden, zien we onze werkplek nu meer als een omgeving waarin wordt samengewerkt. 

Het is een culturele verwachting die heeft geleid tot opwindende nieuwe innovaties en Sharp is trots om met haar verbonden technologieën op dat vlak het voortouw te nemen. 

People

De kracht van de mensen

Online leven betekent dat we nog nooit zoveel hebben gedeeld, zowel persoonlijk als professioneel, als nu. Platformen zoals Facebook en Twitter moedigen ons aan om ons zegje te doen in een sociale wereld waarin elke mening telt. Zo beschouwen we onze collega's nu ook als een gemeenschap die samen nieuwe ideeën, processen of systemen uitwerkt. Teamwerk - face-to-face of in toenemende mate online - is vandaag de dag volledig samengegaan met digitaal zaken doen. 

Teamwork gedreven door technologie

Er bestaat geen twijfel dat een flexibel, als één team verenigd, met consequente toegang tot dezelfde informatie zorgt dat bedrijfsdoelstellingen op slimmere en snellere wijze verwezenlijkt worden. Dit verklaart de enorme opkomst van samenwerkingssoftware of "groupware" – zowel voor kantooromgevingen als voor het samenwerken op afstand. 

Global Market Insights voorspelde in april 2020 een verdere groei van 14% in 2026, in een markt die momenteel 9 miljard dollar waard is. Hierbij ligt een bijzondere nadruk op mkb's die gebruikmaken van BYOD (Bring Your Own Devices) om de benodigde kantoorruimte te beperken. Daarnaast verandert de houding ten opzichte van werken op afstand zelfs in de kleinste bedrijven.*  

*Compound Annual Growth Rate predicted by Global Market Insights, April 2020.  Report ID: GMI711

Woman attending an online meeting with 4 colleagues on screen

End-to-end samenwerking

Het uitgebreide aanbod aan samenwerkingstechnologieën betekent dat er nu een hele reeks apparaten en platforms zijn die bedrijven gebruiken – ongeacht of het team net begint met het opstellen van hun gezamenlijke plan of dat ze al klaar zijn om hun nieuwe visie te communiceren. 

Ten eerste zorgen Unified Communication-platformen zoals Microsoft Teams en Google Workspace ervoor dat iedereen op voorhand over de juiste informatie beschikt. Het scenario waarbij deze ergens blijft hangen in een e-mailinbox behoort tot het verleden. Ook unieke innovaties, zoals het 4K 70" Windows collaboration display van Sharp, zijn ontworpen om tools zoals Microsoft Teams verder te verbeteren. Dit stelt teamleden die op afstand werken in staat om direct en naadloos samen te werken met collega's op kantoor. Door de kracht van artificial intelligence (AI) kan er zelfs de perfecte omgeving worden gecreëerd om in te (samen)werken.   

Sommige samenwerkingstechnologieën, zoals de BIG PAD van Sharp, helpen bij de samenwerking: zowel bij het creëren van ideeën, met handschriftherkenning, waarmee maximaal vier tegelijk op een touchscreen annotaties kunnen maken, als bij het delen van ideeën door teams die tijdens de presentatie deelnemen ook interactief met het scherm te laten werken. Tot slot kunnen meerdere gebruikers met behulp van real-time bewerkingsplatforms zoals Google Docs samen presentaties maken, onmiddellijk commentaar leveren op het werk en een echt gezamenlijke output leveren.   

Sleutels tot succesvol delen

De hedendaagse moderne werkomgeving kan soms leiden tot veel ruis, overcommunicatie en een overvloed aan ongestructureerde informatie. Ook is er mogelijk minder tijd voor individueel werk dat een medewerker het beste alleen kan uitvoeren. Tot slot kunnen de bijdragen van samenwerkende teams scheefgroeien, waarbij gemiddeld 35% van de positieve bijdragen van slechts 5% van de medewerkers afkomstig is, terwijl diezelfde mensen juist worden overladen met verzoeken. Zoals bij elke technologie is samenwerkingssoftware slechts zo doeltreffend als de mensen die ermee werken. 

Het antwoord is bekend: houd het eenvoudig met hechte kernteams en minder frequente, maar diepere interacties tussen de leden. Grenzen stellen is ook cruciaal: we hebben allemaal wel eens zo'n vergadering meegemaakt met te veel gepraat en met te weinig actie. Duidelijke individuele verantwoordelijkheden voorafgaand en na de samenwerking, verdeeld over alle teamleden, helpen ervoor te zorgen dat de balans doorslaat naar bijdragen in plaats van alleen maar aanwezig te zijn.

Group of young happy work colleagues

Het tijdperk van samenwerken met één klik

Bij slim gebruik is de waarde van samenwerking nog steeds onbetwistbaar.  Het samenbrengen van gedeelde passie en het samenbrengen van ideeën leidt vaak tot revolutionair werk. Van de twintig jaar durende Europese samenwerking die resulteerde in de Airbus tot de garantie dat een nieuwe server op tijd operationeel is: samenwerking kan onze dagelijkse wereld veranderen. De enorme kracht van samenwerking is nu daadwerkelijk slechts één klik verwijderd.

Neem contact met ons op

Als je vragen hebt of wilt weten hoe Sharp jouw bedrijf kan helpen een succesvolle werkplek van de toekomst te worden, aarzel dan niet om een lid van ons team te bellen op +31 635 9500 of +32 152 153 11. Je kunt ook een e-mail sturen naar marketing.seb@sharp.eu 

Download onze bevindingen

Het werkplek van de toekomst rapport: Laatste bevindingen

2021

De werkplek van de toekomst: Infographic

2021

Het werkplek van de toekomst rapport: Ons eerste rapport

2019