Historical compass
Historical compass

De geschiedenis van Sharp

Sharp's rijke geschiedenis van technologische innovatie en creatieve geest.

De naam zegt alles

Sharp is ontstaan uit een visie van voortdurende innovatie om de gebruikerservaring te verbeteren. Sharp is de creatie van oprichter Tokuji Hayakawa, de uitvinder van ‘s werelds eerste mechanische potlood, de Ever-Sharp. Deze uitvinding, waaraan wij onze naam te danken hebben, heeft samen met vele andere de toon gezet voor de ontwikkeling van industriële- en wereldprimeurproducten door Sharp.

Vanaf de oprichting van Sharp in 1912 zette Hayakawa zich in om het leven van mensen en bedrijven wereldwijd te veranderen met een oprechte en creatieve geest. Deze geest is verankerd in de cultuur van de Sharp-familie en de bijdragen die wij generatie na generatie aan de maatschappij leveren door middel van technologie en productie.

1912

Nadat hij in april 1912 zijn leertijd voor metaalbewerking heeft afgerond bedenkt de oprichter van Sharp, Tokuji Hayakawa, de Tokubijo-klikgesp en krijgt hij zijn eerste ontwerpoctrooi. Naar aanleiding van deze uitvinding opent hij zijn eerste metaalwerkplaats. Dat is het begin van Sharp.

Sharp belt buckle

1915

Hayakawa bedenkt het Hayakawa mechanische potlood, dat al snel daarna in zijn metaalwerkplaats het Ever-Ready Sharp potlood wordt. Nadat het Ever-Sharp potlood bekend wordt, is het de inspiratiebron voor de naam van het bedrijf dat we vandaag de dag kennen als Sharp.

Mechanical Pencil

1925

Nadat Hayakawa naar Osaka is verhuisd, kondigt de pers in 1920 aan dat Japan in 1925 zal beginnen met radio-uitzendingen. In april 1925 heeft zijn team een kristalradio onder de merknaam Sharp ontwikkeld en in juni is de radio klaar voor de verkoop. Zo heeft Hayakawa de eerste stap in de elektronicabranche gezet.

Sharp crystal radio

1959

Hayakawa doet onderzoek naar halfgeleidertechnologie en zonnecellen, de elementen die de lichtenergie van de zon omzetten in elektriciteit. Hij wil weten waar elektriciteit schaars is, om erachter te komen waar deze innovatie het beste kan worden gebruikt, zoals berg- en zee locaties.

In 1976 levert hun werk in zonnecellen een innovatie voor de ruimtevaartindustrie; hij ontwikkelde de eerste zonnepanelen die gebruikt konden worden in de ruimtevaartindustrie.

Solar cell

1960

Het tijdperk van de huishoudelijke apparaten, de jaren 60, zorgt voor een toename in onderzoek en ontwikkeling en de productie van elektronica voor keukens, badkamers en nutsvoorzieningen wereldwijd. In 1960 begint Hayakawa zijn bedrijf met de ontwikkeling van magnetronovens, waarna zij slechts twee jaar later het R-10, 1KW-model in massaproductie uitbrengen.

Japan's first micro-wave oven

1970

Op 1 januari 1970 wordt Hayakawa Electric Co. Ltd (opgericht in mei 1935) herboren als Sharp Corporation. Hayakawa koos deze naam, omdat het hun voortdurende onderzoek en innovatie op het gebied van nieuwe elektronica weerspiegelt.

 

Sharp logo

1972

Sharp maakt gebruik van kennis en technologie van de elektronische rekenmachine om producten voor zakelijk gebruik te ontwikkelen. Hiermee moderniseert Sharp de point of sales-markt met nieuwe kassa’s en betaalautomaten. Deze omvatten facturering en andere functies voor het vastleggen van gegevens die in gebruik zijn bij verkoopteams, zoals Coca-Cola.

POS system

1972

In januari brengt Sharp het allereerste kopieerapparaat op de markt: de SF-201. Later dat jaar volgen er nog twee in massa geproduceerde modellen en dit betekent een enorme stap voorwaarts voor Sharp. Sindsdien is de wereldwijde productie van documentsystemen van Sharp gegroeid, met eind 2009 een productie van meer dan 15 miljoen eenheden.

First ever copier

1973

In juni 1973 introduceert Sharp ‘s werelds eerste elektronische COS-zakrekenmachine met lcd-scherm: de EL-805 Liquid Crystal Compet. Het Liquid Crystal Display (lcd) maakt de rekenmachine lichter en slechts 20 mm dik. De machine heeft een indrukwekkende batterijduur van 100 uur, met slechts één AA-batterij.

LCD Calculator

1991

Na een uitgebreide ontwikkeling van de lcd-technologie, slechts zes jaar na de productie van een prototype, introduceert Sharp de eerste aan de muur bevestigbare tv: de 9E-H-serie met een TFT lcd-kleurenscherm van 8,6 inch. De grootste die er toen verkrijgbaar was.

wall mounted LCD tv

2000

Sharp ontwikkelt Plasmacluster luchtzuivering met ionen; een technologie die luchtzuivering naar een hoger niveau van innovatie brengt. Door uitgebreid wetenschappelijk onderzoek uit te voeren, ontdekt het team dat zij de ionen die nodig zijn voor betere luchtzuivering kunnen genereren met behulp van plasmaontlading. Zo creëert het team de Plasmacluster ionengenerator.

Air purifier

2005

Sharp introduceert in augustus 2005 het 65-inch LC-65GEI lcd-scherm, waarmee de positie als marktleider voor platte schermen verstevigt. De serie bevat opties voor enorme schermafmetingen, Full HD-kwaliteit, ecologisch ontwerp en een breed productassortiment.

 

Sharp 65 inch tv

2005

Sharp lanceert de MX-2700FG alles-in-één kleurenprinter. Naarmate bedrijven moderniseren en kantooromgevingen de voorkeur geven aan in kleur afdrukken in plaats van in zwart-wit, past de digitale multifunctionele printer zich aan. Deze printer beschikt over integratie van verbeterde kleurmogelijkheden, hoge afdrukkwaliteit, bedrijfsoplossingen en gegevens over milieuprestaties en informatiebeveiliging.

Sharp's MX-3200FG

2005

Zonnepanelen van Sharp bedekken de muren van het hoogste gebouw (122 m) in Manchester (CIS Tower). Met 7244 zonnepanelen, 80 W en 391 kW stroom is dit de grootste energieopwekkingsfaciliteit in een commerciële faciliteit in Europa.

Manchester's CIS Tower

2011

Sharp brengt het eerste interactieve whiteboard met touchscreen uit, dat zowel stilstaande als bewegende beelden en pc-schermen kan weergeven in verbazingwekkend hoge resolutie. De meegeleverde toepassingssoftware heeft een eenvoudige aanraakbediening, waardoor gebruikers rechtstreeks op het scherm aantekeningen kunnen maken met een stylus pen of hun vinger, in- of uit kunnen zoomen en door pagina’s kunnen bladeren.

Interactive Whiteboard

2018

Sharp behoudt zijn status als marktleider en brengt in mei 2018 het eerste professionele 70-inch 8K-scherm uit, de LV-70X500E. Dit wordt in 2021 gevolgd door de lancering van ‘s werelds grootste 8K-scherm, de 120-inch 8K UV²A LCD. Met monitors die beelden weergeven met een hogere resolutie dan het menselijke oog kan waarnemen, is Sharp er trots op om te kunnen veranderen hoe de kijker de wereld ziet.

Sharp 8K display

2019

Sharp lanceert het Windows collaboration display (samenwerkingsscherm), dat gebruikmaakt van AI, IoT en productiviteitstools. Hiermee wordt er een productievere en collaboratievere omgeving gecreëerd, die hybride en dynamisch werken mogelijk maakt. In 2020-2021 is het van vitaal belang geweest om bedrijven de tools te bieden om direct te kunnen communiceren en samen te werken, om mensen tijdens de pandemie met elkaar in contact te brengen.

Windows Collaboration Display

2021

Sharp richt een nieuwe Europese IT-services divisie op die een helpdesk, technische ondersteuning, cyberbeveiliging en onderhoudsdiensten levert aan bedrijven in heel Europa.

Sharp IT Services logo

2022

Sharp viert zijn 50e verjaardag in de grafische industrie met de lancering van zijn allereerste kopieerapparaat op de markt in januari 1972.

Sharp 50th Anniversary logo

2022

Sharp vierde op 15 september 2022 haar 110 jarig bestaan. Sinds de oprichting in 1912 heeft Sharp Corporation zich gevestigd als een wereldwijde ontwikkelaar van unieke producten en technologische oplossingen die een sleutelrol hebben gespeeld bij het vormgeven van de elektronica-industrie met vele belangrijke mijlpalen.

110th logo 1000x750