Celebrating 50 Years of Sharp Copier Innovation

Sharp kopieerapparaten: 50 jaar geschiedenis, 50 jaar innovatie

A trip down memory lane: van Electrofax tot de nieuwste generatie A3-kleuren MFP’s
In 1972 introduceerde Sharp de eerste SF-201 kopieermachine. Nog altijd speelt innovatie een grote rol binnen Sharp. Joe Tomota, Vice President bij Sharp Europe, blikt terug op 50 jaar innovatie op het gebied van kopieermachines. Destijds werden kopieën in eerste instantie gemaakt op speciaal lichtgevoelig papier – maar Sharp maakte voor hun kopieerapparaten gebruik van de Electrofax (EF) methode, waarbij papier een statische elektrische lading krijgt voordat het wordt blootgesteld aan licht dat wordt gereflecteerd van het originele document.

De techniek die in het eerste model, de SF-201, werd toegepast was revolutionair. Tot dat moment gebruikte de meeste kopieermachines de daizo technologie - kopieën werden in eerste instantie gemaakt op speciaal lichtgevoelig papier. Maar Sharp gebruikte de Electrofax (EF) methode, waarbij papier een statische elektrische lading krijgt voordat het wordt blootgesteld aan licht dat wordt gereflecteerd van het originele document.

Vanaf dat moment konden gebruikers printen zonder ammoniakgeur, verkleuring of kleurvermenging. In de daaropvolgende vier jaar produceerde Sharp 10 seriemodellen. Daarmee onderstreepte Sharp de sterke commerciële waarde van hun eerste kopieerapparaat.

Innovatie zit in het DNA van Sharp. Het was dan ook geen verrassing dat slechts twee jaar na de SF-201, Sharp met de SF-710 naar buiten kwam. Dit was het eerste kopieerapparaat voor normaal papier met IC-besturing (microchip) in plaats van complexe besturingsmechanismen, wederom een primeur in de branche.

De innovatierace stopte daar echter niet! Midden jaren ‘70 bracht Sharp een kopieerapparaat uit dat was uitgerust met een drukbevestigingsmethode voor een mono-component ontwikkeltoner, opnieuw het eerste van dit type in de branche.

In 1978 bracht Sharp de SF-810 uit, het eerste bureaukopieerapparaat (Personal Photocopier). In 1979 volgde de Sharp SF-740, het eerste kopieerapparaat ter wereld met een optische eenheid van metaalplaat. De Sharp SF-740 werd het eerste en bestverkochte apparaat waarmee op briefkaarten kon worden gekopieerd.

Voortdurende innovatie in de jaren '80 en '90
In de jaren '80 volgde de introductie van de Sharp SF-750 (1981), het kleinste en lichtste kopieerapparaat destijds verkrijgbaar op de markt. Daarnaast gebruikte dit model ook als eerste een OPC-vel (Organic Photoconductor).

Die trend van kleine compacte kopieerapparaten zette zich voort in 1984: Sharp lanceert de Z-60, 's werelds kleinste B4-kopieermachine die gebruik maakt van cartridges. Twee jaar later, in 1986, viel Sharp het hele jaar door in de prijzen dankzij de SF-8200, het eerste kopieerapparaat van Sharp met een OPC-drum.
1989 was een topjaar voor Sharp, met de introductie van de CX-7500, het eerste analoge kleurenkopieerapparaat . In 1989 volgde dan de SF-8300, het eerste kopieerapparaat met automatisch roterende laden om ruimte te besparen.

Vervolgens werden de jaren '90 in stijl ingezet. Sharp introduceerde de SD-2075 (1991), voorzien van hun unieke en geavanceerde RDH-mechanisme (recirculating document handler) en hun eerste lucht-invoermechanisme.

In 1994 bracht het bedrijf de AR-5040 op de markt, Sharp’s eerste digitale kopieerapparaat met een elektronische sorteerfunctie. Functionaliteit werd een vaste waarde en zo volgde de AR-5030F (1995), het eerste digitale kopieerapparaat van Sharp met een faxfunctie.
In 1996 werd de AR-5132 de eerste digitale kopieermachine van Sharp met een netwerkprintfunctie en de AR-C150 in 1999 voegde dankzij een kleurentandem-engine, digitale kleurenfunctionaliteit toe aan datzelfde assortiment.

Op naar de volgende eeuw
Het nieuwe millennium werd ingehuldigd met enkele echte wereldprimeurs. Zo kwam in 2001 de AR-507 op de markt, dit werd de eerste Multifunctionele Printer (MFP) met een Common Criteria-certificering. Later dat jaar volgde de AR-M450, de eerste printer op de markt met een CC EAL4-beveiligingscertificering.

In 2007 lanceerde Sharp de MX-4500DS, een ideale printer voor in winkels dankzij het gebruik van glanzend A4-papier en fotoafdruk mogelijkheden op L-formaat. Bovendien was dit ook het eerste kopieerapparaat waarmee gebruikers een kalender konden maken.

In 2008 kwam er een vernieuwd model uit, de bekroonde A3 kleuren-MFP MX-2600N, die een BLI Pick of the Year award won, dankzij zijn uitstekende beeldreproductiekwaliteit. En ook de MX-C381, Sharp’s eerste A4-kleuren-MFP, sleepte dat jaar een award in de wacht.

Innovatie bleef hoog op de agenda staan. Zo vergemakkelijkte Sharp de high-end digitale functies met de introductie van het 10,1-inch LCD-touchscreen op de MFP's. Het grootste touchscreen in zijn soort op dat moment, stelde gebruikers in staat om net zoals bij een smartphone eenvoudig bewerkingen uit te voeren, zoals afdrukvoorbeelden en paginavolgorde wijzigen.

Ook in de jaren die daaropvolgende gaf Sharp de kopieermarkt vorm. In 2013 was de MX-7500N het eerste vlaggenschip van het bedrijf op het gebied van kleuren-MFP's voor lichte productieomgevingen en later dat jaar lanceerde Sharp een van de meest compacte printers in de branche, de MX-C300W.

In 2016 was de bekroonde MX-6070N de eerste MFP op de markt die een HCD-PP (Hardcopy Device Protection Protocol) certificering behaalde. Deze certificering voldoet aan de allerstrengste beveiligingseisen gesteld door overheidsinstanties en defensie voor deze apparatuur. Een paar jaar later volgde de BP-20C25, een andere bekroonde kleuren MFP met een compacte behuizing, ontworpen voor elke bureau, groot of klein. Aan het einde van het decennium ontwierp Sharp opnieuw een printer voor winkels, de MX-3631DS die bovendien de eerste seal printing functionaliteit in de industrie bood. 

Na vijf decennia en meer dan 30 baanbrekende ontwerpen ontwikkelt en produceert Sharp tot op de dag van vandaag nog steeds producten die de norm zijn voor de werkplek. De BP-70C45 uit 2022 maakt deel uit van de allernieuwste generatie A3-kleuren MFP’s.

Deze nieuwste generatie printers, geschikt voor de werkplek van de toekomst, breidt Sharp’s eco-systeem aan slimme kantoortools uit en helpt bedrijven om zich eenvoudig aan te passen aan de behoeften van hybride werken.

Meer weten over de geschiedenis van de Sharp MFP's en kantoorprintoplossingen? Neem dan zeker een kijkje op de Sharp MFP geschiedenis-pagina. 

Bekijk de nieuwste generatie printers