Interactieve Whiteboards

Wat zijn interactieve whiteboards?

Het traditionele whiteboard wordt meestal gebruikt in scholen en verouderde vergaderruimtes. Vaak een combinatie tussen een touchscreen met projector en een uitwisbaar bord.

Hoewel ze in sommige omgevingen nog steeds in gebruik zijn, stappen steeds meer mensen af van een traditionele opstelling met projector en whiteboard. Ze geven de voorkeur aan interactieve beeldschermen.

Whiteboards hebben geprobeerd bij de tijd te blijven en met de ontwikkeling van interactieve whiteboards met touchscreen is de levensduur van de projector verlengd. Toch is in de afgelopen jaren een verschuiving van de whiteboards onvermijdelijk geworden, omdat oplossingen voor interactieve schermen de communicatie en samenwerking in kantoren en klaslokalen mogelijk maken.

Interactive whiteboard in classroom-projector-Audio Visual-Lifestyle

Whiteboards versus interactieve schermen

Interactieve whiteboards verbeteren het gebruik en gemak van de gebruikers dagelijks door:

  • Duidelijkheid - De beeldkwaliteit is afhankelijk van problemen met licht, contrast, reiniging en reflectie. Heb je ooit het licht in de ruimte moeten uitschakelen zodat je het scherm kon zien, dat er flets uitzag of op zijn best onduidelijk was?
  • Reiniging - Whiteboards vereisen vrijwel constante reiniging en omdat vrij grote mechanische onderdelen worden blootgesteld aan stof en slijtage, kan het whiteboard sneller stuk gaan dan een interactief scherm.
  • Kosten - Op het eerste gezicht lijkt het misschien goedkoper, maar het vervangen van lampen en dure onderdelen van een traditionele projector zijn vaak duurder dan de kwaliteit die het oplevert. Als een lamp meer dan € 250 per stuk kost, kan de prijs voor onderhoud aardig oplopen.
  • Bruikbaarheid - Hoewel de whiteboardpennen redelijk eenvoudig te gebruiken zijn, moet de gebruiker ze regelmatig kalibreren. Dit wordt genoemd als een specifiek gebruiksprobleem dat bijvoorbeeld een les of college vertraagt. Dan zijn er nog de schaduwen die het zicht blokkeren wanneer een gebruiker voor de projector staat. Whiteboards zijn wel geavanceerder dan een gewoon uitwisbaar whiteboard, maar ze blijven toch onhandig.

Hoewel technologie altijd te maken heeft met een bepaald niveau van uitval, is het cruciaal om negatieve gebruikerservaringen te elimineren.

Interactive whiteboard in older students classroom-projector-Audio Visual-Lifestyle

Voordelen van interactieve schermen

In tegenstelling geldt voor interactieve beeldschermen:

  • Gemakkelijk schoon te maken - Er zijn geen onderdelen zichtbaar, waardoor je het scherm alleen vrij van vlekken en droog hoeft te houden.
  • Gebruik van led-technologie - Je hoeft geen lampen te vervangen, waardoor je de kosten laag houdt zonder dat de helderheid afneemt. Met een levensduur van 50.000 uur in led, in vergelijking met de dure gloeilamp, zijn de voordelen duidelijk.
  • Verbeterde zichtbaarheid - Helderheid en focus zijn drastisch verbeterd met kijkhoeken van 178 graden. Dit betekent dat kijkers het scherm vanaf elke plek in de ruimte kunnen zien. Dankzij de combinatie met led-technologie hoef je niet in het donker te werken, zoals bij de meeste whiteboards.
  • Boeiend en interactief - Studenten en deelnemers zijn veel meer betrokken wanneer de ruimte goed verlicht is, het zicht duidelijk is en ze kunnen samenwerken aan een presentatie of een vergadering kunnen houden. Door de betrokkenheid aan te moedigen door middel van het gebruik van technologie, geavanceerde AV-apparatuur, AV-software en -accessoires en andere hulpmiddelen voor het onderwijs wordt het leren plezieriger en productiever. Zo blijven je leerlingen en deelnemers langer gefocust.
Science lesson with students-Audiovisual-Product