Blog_cloud_print

Wat is cloud printing?

Misschien heb je er al eens van gehoord: cloud printing. Veel werkgevers werken tegenwoordig met cloudoplossingen om bestanden op te slaan en te delen, zoals OneDrive en Google Drive. Direct printen vanuit deze omgevingen is vaak omslachtig, maar cloud printing maakt het mogelijk om snel en eenvoudig te printen vanuit jouw cloudomgeving.

Wat is cloud printing?
Dit begrip kent veel verschillende definities. In principe houdt het in dat je op een eenvoudige manier, ongeacht het apparaat dat je gebruikt, een printopdracht op een veilige manier uitvoert. Je koppelt de printer of jouw gebruikersaccount met de clouddienst en hoeft hierdoor geen printerdrivers te installeren. De veiligheid kan op verschillende manieren gewaarborgd worden, bijvoorbeeld door alleen toegang te geven tot een printer wanneer iemand ingelogd heeft met het bedrijfsaccount.

Geen printserver? Geen probleem! 
Om vanuit de cloud te printen heb je alleen een printer, toegang tot het internet en een clouddienst nodig. Onze printers maken verbinding met jouw cloudomgeving, zoals Google Drive of Microsoft 365, waardoor je vanaf je printer toegang hebt tot de bestanden op deze omgeving. A3 en A4-kantoorprinters van Sharp zijn standaard voorzien van de apps van deze clouddiensten.

Hoe werkt het? 
Het is heel simpel: je loopt naar een printer toe, logt in met de gegevens van jouw cloud-account of haalt jouw toegangspas langs de paslezer. Via het touchscreen van de printer heb je toegang tot jouw cloudomgeving en elk document dat in jouw cloud staat. Je selecteert het document dat je wilt printen, stelt de afdrukspecificaties in en start de printopdracht. Heb je al een printer van Sharp? Dan kun je dus gelijk beginnen, want jouw printer beschikt al over de nodige apps.

Niet alleen printer, maar ook scannen naar de cloud
Voor het volledige gebruiksgemak is het niet alleen handig om te printen vanuit de cloud, maar ook om documenten te kunnen scannen naar de clouddienst. Op het touchscreen kies je waar je het document naartoe wilt scannen, vul je de bestandsnaam in en begin je met scannen. Zo zorgt scannen naar de cloud voor een betere workflow.

De voordelen van cloud printing

  • Gebruiksgemak

Je hebt alleen een printer nodig en een clouddienst zoals Google Drive, OneDrive, SharePoint Online of Dropbox. Iedereen die toegang heeft gekregen tot deze dienst kan inloggen en afdrukken maken. Je hoeft geen specifieke printer meer te selecteren wanneer je er meerdere op kantoor hebt staan. Je loopt gewoon naar een willekeurige printer toe, logt in op jouw werkaccount en via het touchscreen start je een opdracht.  

  • Mobiel werken

Niet alleen vanaf een computer of laptop is het eenvoudig om afdrukken te maken, ook vanaf een smartphone of mobiel apparaat is het simpel om een printopdracht te versturen.

We werken steeds meer met onze smartphones en werken we steeds flexibeler. Je krijgt bijvoorbeeld een mailtje met een bestand dat je wilt afdrukken binnen terwijl je bij het koffiezetapparaat staat. Met deze functie kun je het bestand gelijk vanuit jouw cloudomgeving afdrukken. 

  • Veiligheid

Om de printer te gebruiken moet de persoon geïdentificeerd worden door in te loggen. Hierdoor kunnen onbevoegde personen geen toegang krijgen tot de cloudomgeving of printer. Zo blijven jouw gegevens veilig in jouw beheer. De uiteindelijke inrichting is afhankelijk van jouw wensen en mogelijkheden binnen jouw IT-infrastructuur.

Wil je meer weten over cloud printing? Wellicht jouw printers verbinden met een clouddienst? Wij adviseren je graag! Heb je een printer die niet geschikt is voor cloud printing? Neem dan eens een kijkje bij onze kantoorprinters.