people working

Sharp Europe legt focus op groei en innovatie met de benoeming van Joe Tomota als nieuwe President

Sharp Europe benoemt Joe (Yoichi) Tomota tot President, zo maakt het bedrijf bekend op 11 juli 2023. Tomota zal daarmee de Europese leiding krijgen over de gevestigde divisies van Sharp, waaronder het Document Solutions-portfolio, de Energy Solutions-activiteiten en Sharp NEC Display Solutions. Ook de uitbreiding van IT Services valt onder zijn verantwoordelijkheden. De divisies maken van Sharp een van de belangrijkste leveranciers op de Europese zakelijke markt als het gaat om technologieproducten en -diensten voor het mkb.

Tomota is met zijn uitgebreide internationale ervaring en bijna dertig jaar expertise in industrieel ontwerp, innovatieve technologieontwikkeling, productie en verkoop, de ideale kandidaat voor het presidentschap bij Sharp Europe. Zijn carrière omvat onder meer tien jaar bij dochterondernemingen van Sharp buiten Japan. Vanuit diverse rollen hield hij zich in belangrijke mate bezig met innovaties in multifunctionele printsystemen en grootformaat beeldschermen. Ook maakte hij aanzienlijk lange tijd deel uit van de business planning-functie bij Sharp Corporation. Zijn meest recente functie is die van Vice President bij Sharp Europe.

Joe (Yoichi) Tomota - President Sharp Europe

Als President van Sharp Europe wordt Tomota verantwoordelijk voor de Europese tak van Sharp Corporation, het technologiebedrijf met wereldwijd meer dan 46.000 werknemers. Het bedrijf is expert in zowel business-to-business als consumenteninnovaties. In Europa bedient Sharp zowel de private als de (semi-)publieke sector, zoals onderwijs, zorg en overheid. Het portfolio varieert van printers en de daarbij behorende software, tot diverse grootformaat display-producten en IT Services.

In een reactie op zijn benoeming zegt Joe Tomota: “Het zijn spannende tijden bij Sharp Europe. We stomen ons bedrijf klaar om aan te sluiten op de veranderende behoeften in het bedrijfsleven en onze samenleving. Ik heb een passie voor de manier waarop innovatie en technologie voortdurend een meerwaarde kunnen bieden aan organisaties en ik kijk ernaar uit om nieuwe producten en diensten op de markt te brengen die hieraan bijdragen.”

Headshot Joe Tomota

Sharp richt zich inmiddels evenveel op diensten, als op producten. Tomota: “We hebben in Warschau in 2021 voor het eerst ons eigen pan-Europese IT Servicecentrum opgericht. Het centrum wordt gerund door Sharp-medewerkers die klanten 24/7 in meerdere talen IT-helpdeskondersteuning bieden. In de afgelopen jaren hebben we bovendien verschillende belangrijke overnames gedaan in het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland, om onze activiteiten op het gebied van IT Services in die landen verder te ontwikkelen. Daarnaast hebben we dit jaar een IT Services-divisie gelanceerd in Nederland en België. Ik ga mij erop toeleggen dit verder uit te breiden in bestaande en nieuwe Europese markten.”

En tot slot wil Tomota zich hardmaken voor het duurzaamheidsbeleid binnen Sharp: “Behalve het versnellen van innovatie, kunnen en moeten we als Sharp Europe het milieu beschermen en onze verantwoordelijkheid nemen binnen dit gebied.”

Tomota woont in het Verenigd Koninkrijk en werkt vanaf het Europese hoofdkantoor, dat gevestigd is in Londen. Sharp viert dit jaar alweer haar 111-jarig bestaan. Vorig jaar was het vijftig jaar geleden dat het eerste multi-kopieerapparaat van Sharp werd uitgebracht.