Woman stood in front on solar panels
Woman stood in front on solar panels

Meer informatie over zonnepanelen

Nuttige informatie over zonnepanelen en PV-technologie.

Wat zijn de beste zonnepanelen?

Het kan een uitdaging zijn om te beslissen welke zonnepanelen het best geschikt zijn voor uw woning, commercieel/industrieel gebouw of zonne-energiecentrale.

Hoe meer u weet, des te gemakkelijker u een beslissing kunt nemen. Daarom hebben wij hieronder wat informatie over zonnepanelen voor u op een rijtje gezet.

Hoe werken zonnepanelen?

Fotovoltaïsche panelen bestaan uit 8 hoofdcomponenten:

1. Aluminium frame
2. Gehard glas
3. Inkapselingsfolie 1
4. Zonnecellen
5. Inkapselfolie 2
6. Backsheet
7. Verdeeldoos/-dozen

Fotovoltaïsche zonnecellen zetten zonlicht om in elektrische energie. De zonne-energie wordt via fijne metaaldraden (vingers) op de zonnecellen naar bredere metaaldraden (busbars) geleid. Deze vangen de energie op en transporteren deze naar de verdeeldoos/-dozen aan de achterkant van het zonnepaneel. Via de verdeeldoos is het zonnepaneel verbonden met andere zonnepanelen. Gezamenlijk vormen deze een zogenaamde string. Een zonne-installatie bestaat dan meestal uit meerdere strings.

Solar PV panels components

Waarop moet u letten bij de keuze van zonnepanelen?

Alvorens te beslissen over zonnepanelen, dient u de volgende criteria te controleren:

✓ De betrouwbaarheid van het merk
Voor een veilige investering kiest u voor een bekend en rendabel (als tier 1 gerangschikt) zonne-energiemerk met een jarenlange succesvolle staat van dienst.

✓ Het vermogen en rendement van de zonnepanelen
Wp (wattpiek, ook wel wattage genoemd) duidt het vermogen en het rendement in % van een zonnepaneel aan. Hoe hoger de waarden, des te beter het zonnepaneel. Houd echter ook rekening met de kosten per Wp.

✓ Productgarantie
De productgarantie is een garantie op productmateriaal en op het vakmanschap. Deze garantie biedt dekking voor uw zonnepanelen als u problemen constateert die veroorzaakt zijn door een fabricagefout.

✓ Vermogensgarantie
De vermogensgarantie van zonnepanelen geeft u de garantie dat uw zonnepanelen na een bepaald aantal jaren (bijvoorbeeld gedurende 25 jaar) op een bepaald efficiëntieniveau zullen presteren.

✓ Zonnepaneelcertificaten
Zonnepanelen worden meestal getest onder extreme omstandigheden (bijv. ammoniak, zoutnevel, zand en PID-bestendigheid) en hebben de bijbehorende certificaten.

Solar pv panels check list criteria

Hoe efficiënt is een zonnepaneel?

De efficiëntie van een zonnepaneel beschrijft het deel van de energie in de vorm van zonlicht dat de zonnecel via fotovoltaïsche cellen in elektriciteit omzet.

De afgelopen 10 jaar is het rendement van gemiddelde commerciële siliciumpanelen van het wafeltype gestegen van ongeveer 15% tot 20% en meer. Dit betekent dat een zonnepaneel met 20% rendement en een oppervlakte van 1 m2 tegenwoordig 200 kWh/jaar produceert onder Standaardtestomstandigheden. 

De Standaardtestomstandigheden hebben betrekking op een gemiddelde waarde van de zonnestraling. De daadwerkelijke opbrengst is sterk afhankelijk van de geografische ligging van een zonnepaneel. Hoe hoger de zon staat en hoe minder wolken er zijn, des te groter de opbrengst.

De efficiëntie van een zonnepaneel staat vermeld op het gegevensblad van een zonnepaneel.

Wat zijn de efficiëntste zonnepanelen ter wereld? Multijunctie-zonnepanelen met hoge concentratie halen momenteel een rendement tot 38,9% (tot 47,1% op celniveau). Deze technologie is echter nog te duur voor commercieel gebruik, maar wordt bijvoorbeeld al wel gebruikt voor satellieten.

Solar pv panel efficiency