Solar Installation Habor Sweden

Zonnepanelen van Sharp leveren de energie voor een Zweedse haven

Haven van Öckerö en vissersvereniging

Visserij behoort tot de belangrijkste industrieën in de gemeente Öckerö (die uit 10 bewoonde eilanden bestaat). In het zuidwestelijke deel van de vissershaven bevindt zich een gastenhaven met 2 aanlegsteigers en een kade voor langdurig aanmeren.

Vooral tussen mei en september worden in of bij de haven plekjes verhuurd voor kleine pleziervaartuigen, recreatievoertuigen (RV's) en caravans.

Solar Installation Harbor Sweden 2

Een haven op zonne-energie

Het doel van deze installatie was duurzame energieproductie, aangezien dit een concurrentievoordeel is waarmee de haven zich onderscheidt van andere gasthavens. De 465 zonnemodules zijn geïnstalleerd op de daken van de 41 kleine huisjes die typisch zijn voor Zweedse kleine botenhavens.

De investeerder wilde de elektriciteitskosten verlagen. In de zomer ligt het stroomverbruik hoog, omdat dit een zeer populaire gastenhaven is. Het is mooi meegenomen dat de opbrengst van de zonne-energie ook piekt in de zomer, waardoor het zonne-energiesysteem een zeer compatibele oplossing is.

Voor de installatie zijn hoogwaardige montagesystemen van Magnelis uit het Zweedse Weland gebruikt in combinatie met de betrouwbare SHARP-modules. De omvormers zijn aan de noordzijde van de huizen zijn geïnstalleerd en in behuizingen gemonteerd om deze te beschermen.

Solar Installation Habor Sweden 3

Zelfverbruik en teruglevering

Het zonne-energiesysteem dekt naar schatting 40% van de jaarlijkse energiebehoefte van de jachthaven, terwijl 30% van de totale opbrengst aan het net wordt teruggeleverd voor verdere compensatie van de elektriciteitskosten.

De jaarlijkse elektriciteitskosten zullen naar schatting met ongeveer 18.500 EUR dalen.


"Wij zijn positief verrast door de hoge opbrengst van het systeem. Hartelijk dank aan Gothia Solenergi en hun partners voor de zeer goede samenwerking."

De uitbater
Öckerö Hamnförening

"Een zeer bijzonder project met hoge vereisten qua gebruikte producten en installatie. Dankzij vakkundige installateurs en een zeer behulpzame klant is alles heel soepel verlopen."

De distributeur
Gunnar Johansson
Solenergie Göteborg AB