Zuverlässige Pachterträge

Sharp viert zestig jaar expertise in zonne-energie op Intersolar 2019

Tijdens Intersolar 2019, 15-16 mei in München, viert Sharp Energy Solutions zestig jaar aan ervaring in de internationale zonne-energiesector. Daarom organiseert het bedrijf tijdens het evenement een tentoonstelling van zijn mijlpalen: van cellen door de jaren heen tot en met de nieuwste innovaties. Die mijlpalen zijn het resultaat van Sharps aanhoudende investeringen in onderzoek en ontwikkeling.

Utrecht, 9 mei 2019 – Tijdens Intersolar 2019, 15-16 mei in München, viert Sharp Energy Solutions zestig jaar aan ervaring in de internationale zonne-energiesector. Daarom organiseert het bedrijf tijdens het evenement een tentoonstelling van zijn mijlpalen: van cellen door de jaren heen tot en met de nieuwste innovaties. Die mijlpalen zijn het resultaat van Sharps aanhoudende investeringen in onderzoek en ontwikkeling.

Met meer dan één miljoen klanten wereldwijd en meer dan vijftig miljoen verkochte fotovoltaïsche (PV) panelen heeft Sharp in totaal 14,3 GW (gigawatt) aan energie opgewekt. Dit staat gelijk aan een besparing van 156 Mt (megaton) aan CO2. Sharp heeft meer dan een halve eeuw ervaring en is daardoor een gevestigde naam in de wereld van zonne-energie. Het bedrijf ontwikkelde zonne-energieproducten voor veel toepassingen: van eengezinswoningen en installaties in veeleisende omgevingen als vuurtorens en satellieten, tot de recent afgeronde grootschalige zonneparken in Turkije, Polen en Estland.

Te zien op de stand
In de stand op Intersolar 2019 toont Sharp de belangrijkste producten van het bedrijf, zoals een prototype van een zonne-energiemodule die in 1966 werd ontworpen voor het Ogami Island Lighthouse in Nagasaki. En ook de monozonnecelmodule die in 1976 werd gebruikt op Japans eerste operationele ruimtesatelliet ‘Ume’.

En er is meer te zien. Zo toont Sharp verschillende voorbeelden van zijn huidige R&D-ontwikkelingen op het gebied van ‘triple-junction compound’-technologie, waarbij drie fotoabsorptielagen op elkaar zijn gestapeld. Dankzij deze technologie slaagde Sharp erin de efficiëntie te verbeteren, waarmee de cel zonlicht absorbeert in zijn verschillende golflengten. Daarmee bereikte het bedrijf met 37,9 procent[1] ’s werelds hoogste[2] efficiëntiegraad voor ‘triple junction’-technologie. De lichtgewicht en flexibele module is om te buigen tot een diameter van circa 5 centimeter, waardoor het de ideale oplossing is voor specialistische toepassingen – zoals satellieten, vliegtuigen en auto’s. De efficiëntiegraad van de producten op de tentoonstelling ligt tussen de 34-35 procent onder aardlicht (AM 1,5) en 30-31 procent onder ruimtelicht (AM 0).

Ook demonstreert Sharp op zijn stand de recent uitgebreide productlijn. Deze omvat nu zestien monokristallijne en polykristallijne PV-modules met 48, 60 en 72 cellen. Op de stand bevindt zich de nieuwe NU-AH370 PV-module met 72 cellen en de volledig zwarte NU-AK300B met 60 cellen. De vernieuwde productlijn van optimaal presterende modules biedt klanten een oplossing voor elke toepassing: van woonprojecten tot en met grootschalige commerciële installaties en zonneparken.

Daarnaast toont Sharp de NQ-R258H: de meest efficiënte PV-module met 48 cellen voor de Europese markt – voor zowel woon- als commercieel gebruik. De NQ-R258H-module (258 W) beschikt over Sharps ‘backcontact’-technologie met een efficiëntiegraad van twintig procent. Daarmee wordt de hoeveelheid zonlicht vergroot, die kan worden gebruikt. Ook levert de module maximale energie-output en neemt hij minimale dakruimte in. Tot slot toont Sharp in de stand twee voorbeelden uit de polykristallijne productlijn.

Baudik de Vries, Country Manager Sharp Solar Benelux: “Sharps innovatie en ontwikkelingen op het gebied van moduletechnologie hebben ons altijd in staat gesteld te blijven verbeteren en ons aan te passen aan marktomstandigheden. We komen al jaren wereldwijd tegemoet aan de verwachtingen van de markt en zijn trots om te worden gezien als sterke en betrouwbare leverancier en productpartner. Onze aanhoudende groei is een illustratie van deze erkenning, en in 2018 zagen we een groei van zeventig procent in leveringen – megawatts – in EMEA. We zijn er trots op ons erfgoed op het gebied van zonne-energieoplossingen tijdens Intersolar 2019 te tonen en onze meest recente oplossingen voor te stellen aan onze klanten en onze klanten voor te stellen aan onze meest recente oplossingen.”

Sharps geschiedenis in zonne-energie:

  • 2019 – Sharp Energy Solutions Europe werkt samen met partners voor de realisatie van grootschalige PV-systemen in EMEA
  • 2018 – efficiëntiegraad van 25,09 procent (‘backcontact’) voor 6-inch monokristallijne zonnecellen
  • 2017 – moederbedrijf Foxconn rust productielocaties uit met PV-modules van Sharp
  • 2016 – Efficiëntiegraad van 31,17 procent met ‘triple junction compound’-zonnecellen
  • 2015 – Sharp ondersteunt de transformatie naar hernieuwbare energie in Japan met zonneparken in de Fukishima-regio
  • 2015 – introductie ‘backcontact’-panelen die gebruikmaken van monokristallijne zonnecellen om een efficiëntiegraad van 19,1 procent te behalen (inmiddels 20 procent)
  • 2013 – efficiëntiegraad van 37,9 procent met ‘triple-junction compound’-zonnecellen
  • 2012 – industrieel zonnepark in Thailand (73 MW), gevolgd door start van IPP-divisie (independent power producer) in Japan in 2013
  • 2009 – Tokai University wint Global Green Race in Australië in auto’s uitgerust met Sharp-zonnecellen
  • 2005 – zonnepanelen bekleden de muren van het hoogste gebouw van Manchester (CIS Tower, 122 meter hoog). In totaal gaat het om 7.244 zonnepanelen, 80 W, 391 kW aan energie – de grootste energieopwekkingsinstallatie in een commercieel gebouw in Europa
  • 1994 – Sharp begint met verkoop zonnecomponenten in Europa
  • 1983 – 40 zonnemodules met 36 cellen worden geïnstalleerd op Tsubosaka-dera Temple (Nara, Japan) om de Big Buddha te verlichten. 36 jaar later werkt de installatie nog steeds
  • 1976 – introductie van de eerste Sharp-rekenmachine met zonnecellen
  • 1976 – Japans eerste operationele ruimtesatelliet (Ume) wordt voorzien van Sharp-zonnecellen. Sharp heeft inmiddels meer dan 170 satellietinstallaties
  • 1968 – Sharp opent een kantoor in Europa (Hamburg, Duitsland)
  • 1966 – Ogami Island Lighthouse in Nagasaki wordt voorzien van Sharp-zonnemodules – met 225 W, destijds ’s werelds grootste output. Sharp heeft inmiddels meer dan 2.800 vuurtoreninstallaties
  • 1963 – start succesvolle massaproductie monokristallijne zonnecellen
  • 1961 – succesvolle productie en verkoop van prototype transistorradio met zonnecellen
  • 1959 – Sharp wordt een van de eerste bedrijven ter wereld, dat begint met de ontwikkeling van zonnecellen

Meer weten over Sharps geschiedenis in de zonne-energie? Kijk op www.sharp.co.uk/solar-history